Stooký se plazí Evropou

13.2.2020
Citace:
J.-L. Justine et al., Obama chez moi! The invasion of metropolitan France by the land planarian Obama nungara (Platyhelminthes, Geoplanidae), PeerJ, 2020, doi: 10.7717/peerj.8385
Zdroj
Obama nungara požírá plže dunovku proměnlivou (Theba pisana, angl. white garden snail), foto Pierre Gros.

Evropou se šíří nebezpečný mnohooký dravý ploštěnec Obama nungara. Původem Jihoameričan požírá hlemýždě, žížaly a další půdní organismy. Svou žravostí by mohl narušit evropské půdní ekosystémy. Jde o nejnebezpečnějšího invazivního ploštěnce v Evropě. Zatím byl pozorován ve Španělsku, Portugalsku, Velké Británii, Itálii a Belgii. Nejrozšířenější je zřejmě ve Francii, zejména podél mořského pobřeží. Jako většina příslušníků rodu Obama má povrch těla pokrytý stovkami očí. Dorůstá délky 7 cm.

Obama nungara požírá žížalu neidentifikovaného druhu, foto Pierre Gros. Obama nungara na rozdíl od několika jiných živočichů nenese jméno po prezidentu Obamovi. V jihoamerickém indiánském jazyce tupi znamená placaté zvíře. Oba v tupi je výraz pro list a ma pro zvíře. Je téměř k nerozeznání podobný příbuznému druhu Obama marmorata, který zůstal ve své domovině a nikam se necpe. V jazyce tupi nungara znamená podobný, v tomto případě ve smyslu podobný druhu O.marmorata. Ploštěnci (Platyhelminthes, angl.flatworms) představují samostatný kmen živočichů s asi 20.000 druhy. Žijí ve sladké i slané vodě, na souši i jako paraziti uvnitř hostitelů. Dříve patřívali mezi červy, až do rozpuštění tohoto kmene biology.

akademon.cz 16.4.2009: Obamův lišejník

akademon.cz 20.1.2017: Prezidentské druhy

Jana Vondráčková 17.2.2020: viděla jsme před časem o něm dokumentární film, myslím, že francouzský. je to šílený, hnusný tvor, to nemělo přijít na svět. chudinky žížaly. pokud je to tedy on. je to noční tvor?

 
Odeslat komentář k článku "Stooký se plazí Evropou "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Stooký se plazí Evropou " e-mailem

Diskuse/Aktualizace